כלים ותקנות להבטחת איכות מי השתייה, משרד הבריאות
דלג על פקודות של רצועת הכלים
דלג לתוכן ראשי

Skip Navigation Linksprocess

הכלים להבטחת איכות מי השתיה

מערכת ההבטחה הציבורית לאספקת מים ראויים לשתייה כוללת בין היתר:
  • תקנות והנחיות בדבר איכות מי השתייה בישראל והשמירה עליהם. 
  • אישור משרד הבריאות לתכניות למערכות טיפול ואספקת מי שתיה
  • פיקוח תברואי של משרד הבריאות על מקורות המים, מתקני טיפול במים ומערכות האספקה של ספקי המים השונים, באמצעות בדיקות  הנדסיות תבוראתיות בשטח ומעקב  אחר בדיקות איכות המים שמבצעים הספקים במקורות המים במתקני הטיפול ובמערכות האספקה.

תקנות והנחיות לקביעת איכות מי השתייה בישראל

התקנות, הקובעות את איכותם התברואתית של מי השתייה, מיועדות בראש ובראשונה להבטחת בריאותם של צרכני המים, המשתמשים במים לשתייה, לבישול לרחצה ולשימושים ביתיים אחרים.
התקנות מהוות בסיס מחייב, מקצועי ומתקדם לאספקת מי שתיה בטוחים בישראל.

הסטנדרטים של איכות המים בישראל תואמים ברובם לתקנים המחמירים של האיחוד האירופי, של הסוכנות האמריקאית להגנת הסביבה (USEPA) וכן של הנחיות ארגון הבריאות העולמי (WHO). 

התקנות החדשות כוללות בתוכן בדיקות ללמעלה מ – 150 מרכיבים (מיקרוביאלים, אי-אורגניים, מיקרומזהמים אורגנים נדיפים, חומרי הדברה, חומרים כימיים בעלי השפעה אורגנולפטית, חומרים רדיואקטיביים וחומרים נוספים).

תקנות מי שתיה תקנות מי השתיה בתוקף מ - 25.8.2013

משרד הבריאות מנחה את המהנדסים, אנשי המקצוע בתחום המים והביוב, ספקי המים והציבור בדבר האמצעים השונים הנדרשים לשם שמירה על איכות המים בישראל.

אישור משרד הבריאות לתכניות למערכות טיפול ואספקת מי שתיה
מקור מים, שאיכות המים שלו אינה עומדת בתקנות חייב בטיפול מתאים על מנת שניתן יהיה להשתמש במים שלו לשתייה. מתקן הטיפול במי שתייה (מתקן המיועד להרחקת מזהמים ממי השתיה) חייב לקבל את אישור משרד הבריאות לגבי תהליך הטיפול ומרכיבי המערכת הכימיקלים המשמשים במהלך הטיפול. בנוסף, קיימים תקנים של מכון התקנים שנכתבו ביוזמת משרד הבריאות ביחס לחומרי הבנייה והציפוי של מערכות מים הבאות במגע עם מי השתיה (ת"י 5452) ולכימיקלים המשמשים בתהליכי הטיפול (ת"י 5438)
מערך הניטור הפיקוח והבקרה על איכות מי שתיה
משרד הבריאות עוקב אחר בדיקות איכות מים שמבצעים הספקים במקורות המים במתקני הטיפול ובמערכות האספקה.

תקנות איכות המים בישראל מגדירות לספקי המים אילו פרמטרים יבדקו במים, היכן ובאיזו תדירות.
התקנות מגדירות שלושה מעגלים של מערך בדיקות בהתאם לאיכות מקור המים ולגודל האוכלוסייה: 
  • במקור המים ובמתקני הטיפול - בכל מקורות המים לשתייה  בודקים ספקי המים במעבדה מוכרת  את כל המרכיבים הנדרשים (מיקרוביאלייים, כימיים ורדיואקטיביים) ונבחנת התאמת כל מקור לדרישת התקנות. במידה שאיכות מי המקור אינה עומדת בתקנות למי שתיה, יפסל מקור המים לשתייה. במקרים מסויימים יאושרו המים לשתייה רק לאחר שיעברו טיפול מתאים במתקני טיפול. איכות המים המסופקים מהמתקנים נבדקת באמצעות בדיקות מעבדה. 
  • במערכת אספקת המים הראשית – ספקי המים מבצעים מדי שנה עשרות אלפי בדיקות בקטריאליות ובדיקות כימיות לתוצרי לוואי של חיטוי ולחומרים העלולים להגיע למים מצנרת האספקה. בנוסף, מבוצעות בדיקות במתקני הטיפול.
  • במערכת אספקת המים הפנימית של היישובים – בדיקות דומות לבדיקות המתבצעות במערכת האספקה הראשית, הנערכות על-ידי ספקי המים.
נציגי משרד הבריאות עוקבים אחר ביצוע הבדיקות (המתבצעות על-פי תכנית שנתית הנערכת עם ספק המים), ומקבלים את תוצאות הבדיקות באמצעות תוכנת מחשב. בדיקות בהן נמצאה חריגה מהתקנות, מדווחות מיד, ומשרד הבריאות מנחה את ספקי המים לנקוט בפעולות הנדרשות להבטחת בריאות הציבור.  בנוסף, מתקני הטיפול השונים מצוידים במערכות בקרה והתרעה רציפות, כך שכל תקלה או הרעה באיכות המים מדווחת לספקי המים והם מדווחים למשרד הבריאות. במידת הצורך מופסקת האספה ממתקן הטיפול.
בנסף לכך, נציגי המשרד מבצעים גם פיקוח הנדסי תבוראי תקופתי במקורות המים, במתקני הטיפול ובמערכות האספקה.
 
לחץ לגרסת הדפסהגרסת הדפסה